Samen stad maken

    Charlois aan het Water is een zoektocht naar de kansen en mogelijkheden van een binnenstedelijke havenlocatie op ruimtelijk, economisch en sociaal-maatschappelijk vlak.

    Het project is een interactief proces met en voor bewoners, ondernemers en beleidsmakers.  Het gaat over beleving enerzijds en feiten anderzijds; zachte en harde data vullen elkaar aan.

    Door middel van verschillende publieksactiviteiten (evenement, rondleidingen en theatervoorstelling) en onderzoeksmethoden (analyse, veldwerk, workshop, interviews en enquete) zijn de aanwezige potenties, belangen en behoeftes inzichtelijk gemaakt.

    Actie

    Als eerste teken van verandering  onderging het terrein rondom de leegstaande vuilbrander AVR in Charlois een ruimtelijke en theatrale metamorfose. Voor één dag is het opengesteld voor het publiek. De thematiek van het eerste publieksmoment was afval en hergebruik. De Re-Cycle-Poort, op locatie gemaakt uit oude weesfietsen, als symbool voor de tijdelijke openstelling van het gebied, was de publieksentree. Meer dan 500 bezoekers kwamen op de Kick-Off van ‘Charlois aan het Water’ op 29 september 2012 en werden naar hun mening gevraagd over de toekomst van de Maashavenkades Charlois.

    Tijd om nieuwe ideeën te laten rijzen. Op 19 maart 2013 was de workshop "Meel, Gist en Water" bij de Meneba met bewoners, ondernemers, bedrijven en beleidsmakers. Studenten van de Veldacademie hebben een drietal toekomstscenario’s voor de Maashavenkades verbeeld. Deze scenario’s zijn onderdeel van het ontwerpend onderzoek van Charlois aan het Water en dienden als uitgangspunt voor de gesprekken.

    In juni 2013 is er een leegstaande loods langs het water voor een maand geprogrammeerd met een reeks theatervoorstellingen op locatie met bewoners uit Charlois.

    Tijdens het afsluitend publiek debat is de Actiekalender ‘Een jaar lang – Charlois aan het Water’ overhandigd aan wethouder Karakus met daarin 12 actiepunten voor de toekomst van de Maashavenkades Charlois.

    Het project heeft de locatie Maashaven Zuidzijde op de kaart gezet, zowel bij bewoners als beleidsvoerders. Het project brengt mensen bij elkaar en zet een dialoog in gang.

    Onderzoek

    Naast het dialoog is het evident om op een locatie met heel diverse partijen en uiteenlopende belangen een punt aan de horizon te definieren – kijk eens mensen, daar gaan we naartoe! Dit gezamenlijk toekomstperspectief is leidend voor alle ontwikkelingen: de Maashavenkades als onlosmakelijk deel van Charlois; een vitaal, attractief gebied, dat als ontmoetingplek voor de wijk fungeert, met het water als verbindend element.

    Om het punt aan de horizon te bereiken zijn er een drietal toekomstscenario’s voor het gebied ontwikkeld op basis van drie veranderthema’s: Recreatie&Toerisme, Economie & Onderwijs en Publieke Ruimte & Experiment. Elk thema biedt kansen en mogelijkheden, omdat ze de belangen van nieuwe en gevestigde bedrijven ondersteunt, op maatschappelijke tendensen inspeelt en anticipeert op de behoeftes uit de wijk.
    Masterstudenten van de TUDelft/Veldacademie hebben op basis van deze veranderthema’s, voortkomend uit het onderzoek, een aantal scenario’s en voorstellen uitgewerkt. Deze zijn tijdens een workshop met betrokken partijen uitvoerig besproken.

    Om sturing te geven aan het nieuwe maakproces en partijen uit te nodigen om op basis van gelijkwaardigheid deel te nemen zijn nieuwe instrumenten nodig. Vitibuck Architects heeft voor Charlois aan het Water  een drietal instrumenten ontwikkelt, waarmee bewoners, ondernemers en beleidsmakers worden gestimuleerd en uitgenodigd om mee te doen: een ontmoetingplek als fysieke vertaling van de verhalen en belangen; een initiatiefkaart als motor voor nieuwe ontwikkeling en een marktplaats, waarin vraag en aanbod in intiatieven op elkaar worden afgestemd.

    In het vervolg worden deze instrumenten verder uitgewerkt en getest.

    Het binnenstedelijk havengebied is aan verandering onderhevig. Vitibuck probeert bewoners en ondernemers op een actieve manier te betrekken bij de toekomst van het gebied. Participatie door middel van culturele activiteiten die inspelen op de ruimtelijke ontwikkelingen langs de Maashaven. Tijdens de activiteiten wordt een hoop informatie en data verzameld. Deze informatie wordt verwerkt in het onderzoek naar de potenties en kansen van de Maashaven ZZ. Nieuwe inzichten worden vervolgens weer getest in de lopende programmering.

      Charlois aan het Water

      Charlois aan het Water combines action&research. The action is more outward-looking and has peak moments of public activities. By connecting different researchmethods to these activities new data is collected.  The data is processed in the ongoing research. New insights are tehn tested  and verified by the next activity. So the action fosters the research and vice-versa!

      Making city together

      In 2011 Vitibuck Architects was asked by inhabitants of Charlois to think with them about the re-use of the former wasteincinerator, a huge landmark along the waterfront of the Maashaven. This was the start of an urban experiment and an action-research for the transformation of this former industrial area with partly empty buildings and neglected public spaces along the waterfront. Divided from the city center by the river Maas, Rotterdam Zuid (south of Rotterdam) has special attention as a social and spatial development area from both the city and the state.

      The strip along the south side of the Maashaven is dominated by harbour related companies. In recent years a lot of these companies close or leave the strip. So did the former waste incinerator AVR. We were asked by inhabitants to think with them about possible re-use and transition of the factory and its surrounding. This was the start of an urban experiment together with a historian and a theatre company.

      How can you develop a former harbour area together with inhabitants and the companies who are sitting there? How can you make people realize the opportunities and the potential of such an area? How can you generate understanding for each other’s interests and come to a common interest?

      As a first sign of change we initiated a one-day event on site. For one day the the wasteincinerator opened its fences and people could enter. A re-cycle port was designed as a symbol for this unique opening. 500 inhabitants and other interested guests from Rotterdam attended the event.

      We used the event to ask people about their dreams and their ideas for the waterfront. Interviews with inhabitants, entrepreneurs, the Port Authority and the municipality followed. Within a serie of workshops we brought together all the stakeholders to define together strategic scenario’s for the re-development of the area. Through programming of an empty warehouse by theatre performances played by inhabitants of the area, we showed possible re-use of the empty buildings.

      In June 2013 there was an exhibition presenting the results of the research and a public debate, where a publication of the research is handed to the alderman of Rotterdam-South for future actions.