Elevatordag

  Binnen het programma van Charlois aan het Water heeft Vitibuck in samenwerking met Dit is Zuid en Gert Jacob de Graaf een bijzondere bootexcursie langs de laatste elevatoren in de Rotterdamse haven georganiseerd. Zowel langs de Maashaven als in de Leuvehaven wordt het verhaal van de graanoverslag als bakermat voor de havenexpansie verteld en getoond.

  Het verhaal van de vaste en drijvende graanzuigers

  Voor één dag is het mogelijk de vaste elevator aan de Maashaven en de drijvende elevator in de Leuvehaven van binnen te zien.  Per boot van Zuid naar Noord en weer terug.  Op Zuid is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de elevatoren en de GEM (Graan Elevatoren Maatschappij) te zien. In Noord is de stadselevator speciaal voor deze dag op stoom in werking te zien.

  Achtergrond

  Het huidige Rotterdam is voor een belangrijk deel gebouwd op het succes van de  graanoverslag. Aan de Maashaven, dé graanhaven van Rotterdam, zijn de sporen van deze rijke historie nog zichtbaar door de Maassilo en de graanelevatoren. Deze uit dienst geraakte graantorens  worden door de inzet van Rotterdamse ondernemers en werkloze jongeren uit de wijk opgeknapt. De eerste elevator heeft een nieuwe gevelbeglazing gekregen- een mijlpaal in het renovatieproces. Zie ook Stichting Renovatie Elevatoren Maashaven.

  Met dank aan:

  Stichting Bevordering van Volkskracht, Gebiedscommissie Charlois, Gemeente Rotterdam, Stichting Rotterdamse Graanelevator, Maritiem Museum, Stichting Elevatoren Maashaven, Havenbedrijf Rotterdam, RAAF