Elevatoren Maashaven

  Vitibuck is door de Stichting Renovatie Elevatoren Maashaven gevraagd om inzicht te geven in de mogelijkheden tot hergebruik van de elevatoren.

  Een nieuw leven voor de elevatoren

  Na jaren van verval zijn de laatste elevatoren aan de Maashaven bij de Maassilo geadopteerd door een groep ondernemers die zich hebben verenigd in de ‘Stichting Elevatoren Maashaven’. Het doel van de stichting is het renoveren van twee van de drie (graan) elevatoren met bijbehorende torens, loopbruggen en loopdek aan de Maashaven Zuidzijde. Het renovatieproject is een werkgelegenheidsproject samen met jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de aangrenzende wijken.

  Vitibuck is door de ondernemers gevraagd om inzicht te geven in de mogelijkheden tot transformatie en hergebruik.

  De elevatoren staan als trotse getuigen van een rijke geschiedenis voor de  identiteit van de Tarwewijk en zijn bewoners. Daarom is het belangrijk ze te behouden voor toekomstige generaties en de verhalen en de historie waar ze voor staan een plek te geven bij toekomstige ontwikkelingen rond/in de Maashaven.

  Ooit waren er 18 elevatoren in de Maashaven. Dat waren deels drijvende elevatoren en dienden voor het graanoverslag. De huidige drie elevatoren zijn de laatste van hun soort in de Maashaven en vormen een karakteristiek beeld samen met de Maassilo.