Maashaven Cinema

  Tegen de achtergrond van de Rotterdamse skyline heeft Charlois aan het Water de première van “De verdwenen Dordtsestraatweg” getoond op het Balkon aan de Maashaven. Deze documentaire is een samenwerking van Vitibuck, architect Gert Jacob de Graaf en filmmaker Andre Pijnappel. De film neemt het publiek mee langs de geschiedenis van deze historische weg, de havenbaronnen en de verhalen van bewoners.

  De Verdwenen Dordtsestraatweg

  Een historische weg die Rotterdam verbond  met Brussel is de rode draad van de documentaire “De verdwenen Dordtsestraatweg”; een weg en haar bewoners die moesten wijken voor de haven.

  De documentaire wordt getoond op de plek waar deze weg vroeger liep samen met vier korte films van jonge filmmakers uit Rotterdam. Ook zij gebruiken de stad als achtergrond en inspiratiebron voor hun films.

  Achtergrond

  In december 2015 is het Balkon aan de Maashaven geopend. Een enorme opwaardering van deze plek. Vanaf de Brielselaan hebben bewoners en passanten een mooi panorama op de skyline van Rotterdam. Het Balkon is een mooie tussenstop voor fietsers en joggers langs de Maashaven, maar wordt het ook een plek voor de bewoners achter de waterkering? Het Balkon verdient aandacht door middel van een activiteit die iets vertelt over de plek, waardoor bewoners en passanten het op een andere manier gaan beleven.

  Over deze plek liep vroeger de Dordtsestraatweg, een belangrijke oude route vanuit Rotterdam naar het zuiden dwars door de huidige Maashaven. De historie spreekt tot de verbeelding. Zo lag er in de negentiende eeuw een aantal buitenhuizen aan deze route, van vooraanstaande Rotterdamse families als Reuchlin, van Peski en Köpcke. Een stille getuige van de Dordtsestraatweg is voor lange tijd – want inmiddels een jaar of vijf verdwenen – het ´Doktershuis´ aan de Brielslaan geweest.

  Met dank aan:

  Stichting Bevordering van Volkskracht, Havenbedrijf Rotterdam, Gebiedscommissie Charlois, Gemeente Rotterdam – Dienst Kunst en Cultuur, Cultuurscout Charlois