Spica Maashaven

  Een historische tentoonstelling over de graanopslag en overslag in Rotterdam en daarbuiten samengesteld door Vitibuck en Gert Jacob de Graaf. Tijdens de renovatie is één van de elevatoren voor een paar maanden getransformeerd tot expositieruimte waar bezoekers kunnen zien en beleven hoe de Rotterdamse haven groot is geworden door de graanoverslag.

  De graanelevatoren van Rotterdam

  Tijdens de feestelijke opening heeft wethouder Struijvenberg samen met de aanwezige gasten het ELEVATORLIED van Koos Speenhoff ten gehore gebracht. De expositie Spica Maashaven - de graanelevatoren van Rotterdam vertelt het verhaal achter deze stoere havenobjecten; de techniek, de verhalen van oud-werknemers, de invloedrijke Graan Elevatoren Maatschappij en de graanoverslag in Rotterdam en daarbuiten. Daarnaast geeft de tentoonstelling een kijk in de toekomst van de elevatoren aan de Maashaven.

  Achtergrond

  Het huidige Rotterdam is voor een belangrijk deel gebouwd op het succes van de  graanoverslag. Aan de Maashaven, dé graanhaven van Rotterdam, wordt met de expositie Spica Maashaven stilgestaan bij deze rijke historie. De naam van de tentoonstelling is verleend aan een spieker: het oudst bekende gebouwtype waar graan in werd opgeslagen. Voor de expositie is aan de Maashavenkade Oostzijde zo’n oude spieker nagebouwd.

  Deze uit dienst geraakte graantorens van de Maassilo worden door de inzet van Rotterdamse ondernemers (Stichting Renovatie Elevatoren Maashaven) met werkloze jongeren uit de wijk opgeknapt.

  Met dank aan:  

  Gebiedscommissie Charlois, Gemeente Rotterdam, Woonstad, Platform 31, Stichting Renovatie Elevatoren Maashaven,  Peter Gardien, Henk Salters, Louis Rutjes, Robert Tau, Irene Verheij, Cor Oosthoek (Historisch Collectief Charlois), Kees Deenik, Irina Thio, Jennifer Ravestein, Mitchell Daamen (De Rotterdammert), Meneba, Demir Halk Bank.