Sportzaal Tarwewijk

    Tussen twee bestaande scholen van Ad van der Steur is een sportzaal voor de scholen en de wijk gepland. Oud en nieuw vormen hier een geheel - een nieuw kloppend hart voor de Tarwewijk.

    Een nieuw kloppend hart voor de Tarwewijk

    Aan de Zwartewaalstraat, waar vroeger de belangrijke invalsroute naar de stad, de Dordtsestraatweg liep, bevindt zich een scholencomplex van Ad van der Steur. Tussen twee bestaande scholen is een sportcentrum voor de scholen en de wijk gevraagd.

    Ons voorstel is een volwaardige sportzaal in combinatie met de huidige gymlokalen, die ruimte biedt voor spel en sport, een buitenschoolse opvang en buurtactiviteiten.

    De buitenruimte is onderdeel van de opgave. De scholen krijgen een nieuw schoolplein, dat als continu tapijt met speelvelden en bijzondere spelplekken ruimte geeft aan het monumentale scholencomplex. De inrichting wordt samen met ouders en wijkbewoners vormgegeven.

    Het nieuwe ontmoetingscentrum ligt aan de “campus”; een groene, kindvriendelijke route door de Tarwewijk tot aan de Maashaven.
    De scholen zijn Rijksmonument en hebben een robuuste baksteenarchitectuur. Binnen deze historische context ontstaat een nieuw gebouw dat aan huidige eisen en normen voldoet. Een gevouwen koperen dak verbindt letterlijk de twee scholen en sluit naadloos aan op de bestaande kapconstructie. De nieuwe sportzaal voegt zich tussen de bestaande gymlokalen qua geometrie, uitstraling en materialisatie.

    Oud en nieuw vormen een geheel – een nieuw kloppend hart voor de Tarwewijk.