Langs de Rijn

  Het tijdelijke park "Langs de Rijn" is zowel topografie als fantasie. Het is een eerste park aan de Maashaven voor en door buurtbewoners uit de Tarwewijk. Het park is het resultaat van een lesprogramma over de binnenvaart in de Maashaven en samen met de kinderen gerealiseerd.

  Tijdelijk park aan de Maashaven

  Drie maanden lang konden bewoners uit de Tarwewijk het verlaten stuk groen langs het water gebruiken als park en wandelroute.

  Het verloop van de rivier Rijn is als wandelpad aangelegd. Op deze route is een buitenexpositie te zien van basisschoolleerlingen van de OBS De Globe. Zij hebben bewegwijzering borden getekend met steden langs de Maas/Rijn en hun droomschepen.

  De borden zijn het resultaat van een lesprogramma “Binnenvaart ontmoet Playstation-generatie”, ontwikkeld door Vitibuck en Fris Projecten, waar de kinderen kennis konden maken met de binnenvaart, het beroep van binnenvaartschipper en andere havengerelateerde beroepen.

  Tijdens de opening  van de expositie zijn de 20 allermooiste collages van het speciale lesprogramma feestelijk onthuld door de kinderen. Als kers op de taart zijn de twee groepen 6 van OBS De Globe aan boord van de Prinses Christina gegaan, het opleidingsschip van het Scheepvaart en Transport College. Want wie weet, staan ze over een aantal jaar zelf wel aan het roer.

  Achtergrond

  Met dit onderwijs programma wil Vitibuck de belevingswereld van de kinderen uit de Tarwewijk verbreden en hun kennis laten maken met de binnenvaart, het beroep van binnenvaartschipper en andere havengerelateerde beroepen.

  Het tijdelijke park laat de mogelijkheden zien voor het gebruik van de kade en de publieke ruimte.

  Met dank aan:
  Gebiedscommissie Charlois, Woonstad Rotterdam, Platform 31, Gemeente Rotterdam, Waterschap Hollandse Delta,  OBS De Globe, Scheepvaart en Transport College, Stadsbeheer, Chris van Eijmeren, Bureau Voorlichting Binnenvaart, Stichting “De Binnenvaart”